# Fahrenheit 451 / Ray Bradburry Author: Sümeyye Deniz BERTAN · Date: September 2, 2026 · Category: Edebiyat · Tags: #Fahrenheit451 #RayBradburry #Bilimkurgu #Felsefe #Distopya #Edebiyat #Toplum #Kitap Source: https://www.pearlyouthsociety.com/forum/fahrenheit-451-ray-bradburry-93nd3 --- -Mutlu musunuz? 1953 yılında yayımlanan bu felsefi distopik bilim kurgu kitabında 17 yaşındaki Clarisse Mc Clellan 'ın kitapları yakmakla görevli olan itfaiyeci Montag 'a sordu bu soruyu ben de kendime sordum. Roman ilk yayımlandığında televizyon henüz yeni yaygınlaşıyordu. Teknolojinin insani bağları zayıflatmasından endişe duyan, hayatı boyunca araba sürmeyi reddeden ve uzun süre bilgisayar yerine daktilo kullanmaya devam eden Ray Bradburry 'nin kaygıları teknolojinin kitleleri izlemek, yönlendirmek veya uyuşturmak için bir denetim aracına dönüştüğü, bir yanda verilerimizin işlendiği ve diğer yanda algoritmik hazlar, sürekli tüketim ve tık odaklı eğlencelerle uyuşturulduğumuz ve en nihayetinde 15 saniyelik videolar arasında kaybolan dikkat sürelerimizin olduğu bu dijital çağda giderek anlam kazanıyor. İnsanlara hizmet etmesi gereken teknoloj i acaba insanların yerini mi alıyor? Bir toplum özgürlüğünü korkuyla mı cehaletle mi yoksa konforla mı kaybeder? Bilgiyi idrak edebiliyor muyuz yoksa bilgiye sadece dokunup geçiyor muyuz? Mutluluk nedir? Hem mutlu hem de özgür olmak mümkün mü? "Bu da ölmenin iyi yanlarından biri. Eğer kaybedecek bir şeyin yoksa istediğin riske girebilirsin." "Eğer bilgisizliğini saklarsan kimse sana vuramaz. Ama hiçbir şey öğrenemezsin." "Sana 'iktidar'dedim ve sen de Doktor Johnson 'ın sözüyle ' Bilgi güçten daha kuvvetlidir. 'dedin. Ben de 'Evet sevgili çocuğum fakat Doktor Johnson aynı zamanda 'Kesinliği belirsizlik için terk eden bir insan akıllı değildir.' der diye sana cevap verdim." "İyi biten her şey iyidir." Sonuç mu süreç mi belirleyici olmalı? İyilik nedir? Bazen sorular cevaplardan daha önemli olabilir mi? Her sorunun mutlaka bir cevabı olmak zorunda mı? İnsan neden düşünmeli? Sansür sadece devlet baskısıyla değil toplumun konfor arzusu ve sığlaşma isteğiyle kendi kendine de başlar mı? Baskı ve sansürden mi korkmamız gerekiyor? Hazı arzuladığımız için yok olma tehlikemiz var mı? Çürümemize sebep olan ihmal ettiğimiz şey nedir? Hiçbir olumsuz duygu hissetmediğin bir hayat gerçekten yaşanmış bir hayat mıdır? Uyandığında hiçbir şey hatırlamayan aşırı doz ilaç almış olan Mildred'ı sıradan bir işlemmiş gibi hastaneye bile götürmeden kurtardılar. :(( Yönetenlerin hazla uyuşturduğu insanlara kendi köleliklerini sevdirdikleri konformist bir toplumdaki belki de en sıradan kişidir Mildred. İnsanları duyarsızlaştırmak ve kendi köleliğini sevdirmek için haz korkudan çok daha etkili bir yöntem olabilir mi? Hız farkındalığımızı düşürüyor olabilir mi? Zihnimizin mahremiyetini nasıl koruyabiliriz? Çalınan dikkatimizi nasıl geri alabiliriz? "Aniden her şeyin yanlış olduğunu anladığı için ağlamaya başladı. Ölüm için değil fakat ölüm düşüncesi karşısında ağlayamadığı için." "Kitaplar bir tür depo gibidir ve biz onlarda unutmaktan korktuğumuz şeyleri saklarız. İçlerinde büyülü bir şey yoktur. Büyü sadece o kitapların anlattıklarındadır. Evrenin parçalarını birleştirip bize nasıl elbise gibi sunduklarındadır." "Kitapların neden bu kadar önemli olduğunu biliyor musun? Çünkü onların dokusu var. Bu kitabın gözenekleri var mikroskop altında bakabileceğin bir derinliği var. Yaşamı ne kadar çok görebilirsen, ne kadar çok gözenek yakalarsan kağıt üzerinde o kadar çok gerçeğe ulaşırsın." "İyi yazarlar yaşama sık sık dokunurlar. Ortalama yazarlar üstüne hafifçe dokunup geçerler. Kötü olanlar ona tecavüz edip leşini sineklere bırakır. İşte şimdi neden kitaplardan nefret edilip korkulduğunu anlıyor musun?" "Kitaplar o kadar haindirler ki onların seni desteklediklerini sanarken birden sana karşı oluverirler. Onları başkaları da kullanabilir ve işte o zaman bozkırın ortasında kaybolursun." "Güneş her gün yanıyor ve zamanı yakıyordu. İtfaiyeciler eşyaları, Güneş de zamanı yakıyorsa bu her şeyin yandığı anlamına gelirdi. Birilerinin yakmayı durdurması gerekiyordu." 'Sadece kadının ölmesi değil' dedi Montag.' geçen gece son 10 yıldır kullandığım gaz yağını ve kitapları düşündüm. İlk kez anladım ki bütün kitapların arkasında bir insan var. Her birini bir insan düşünüp yaratmıştı. Bir insan onları kağıda dökmek için günlerini veriyordu. Ben bunları düşünmeyi bile daha önce asla düşünmemiştim." Çocukken okulumuzun kütüphanesinde 'Kitaplar en iyi dosttur" diye bir yazı vardı. Büyüdükçe anladım ki kitaplar her zaman güzel şeyler anlatmaz tıpkı gerçek dostlar gibi bazen acı konuşur. Ve yine büyüdükçe anladım ki yetişkinler her şeyi bilmez, annem ve babam dünyanın en iyi insanları değil... Büyümenin zorluğu hep hayran olduğum ve bazen de korktuğum yetişkinlerin aslında her zaman iyi, güçlü, güvenilir, adil veya bilge kişiler olmadığını anlamaktı. Büyümenin bir diğer acı ve şok edici tarafı kitapların bazen en tehlikeli düşman olabileceğini anlamaktı. Düşünülmeyen bilgi ve ilgisizliğin cehaletten farkı ne? Büyümek aslında masum dünyamızın, hayallerimizin, merakımızın küçülmesi midir? "İnsanlara yarışmalar yaptıralım. En çok şarkı sözünü, eyalet başkentlerini veya geçen yıl ne kadar mısır yetiştirildiğini hatırlayan kazansın. Onları zararsız verilerle dolduralım. Kendilerini bilgi sahibi hissettirelim. Böylece düşündüklerini sanırlar. Hareket etmeden ilerlediklerini hissederler. Oysa tek bir düşünce bile üretmiyorlardır." "Huzur istiyorsan insanlara tek bir yanıt ver. İki tane verirsen endişelenirler. Şu konu hakkında düşünülecek iki taraf var dersen bocalarlar. En iyisi hiçbir taraf vermemektir." "Kitapların kibrit ya da ateş olmadan da yakılabilmesiyle ilgiliydi. Çünkü eğer dünya kitap okumayanlarla, öğrenmeyenlerle, bilgisizlerle dolmaya başlarsa kitapları yakmak zorunda kalmazsınız değil mi?" "Bir kitabı yakmaktan daha büyük bir suç varsa o da onu okumamaktır." Kitapları yakıyor muyuz unutuyor muyuz? Kitaplar kağıttan olmasın ağaçları kesmeye gerek yok ama onları unutmayalım . Kitaplar aslında insan türünün bir hafızası ve iletişim aracı. Yazarın bilimkurgunun teknik detaylarından ziyade insan psikolojisine, çocukluk nostaljisine ve hislere odaklanan masalsı şiirsel bir dili var.🥰🍀 'Siz diğerlerine benzemiyorsunuz. Birkaçını tanımıştım biliyorum. Konuşurken yüzüme bakıyorsunuz. Dün gece Ay hakkında bir şeyler söylediğimde Ay'a baktınız. Diğerleri bunu asla yapmazdı. Diğerleri Ben konuşurken terk edip giderdi ya da tehdit ederlerdi. Kimsenin bir başkasına ayıracak zamanı yoktur. Bana katlanan ender kişilerden birisin." "17 yaşımdayım ve ben bir çılgınım!" 17 yaşımı doğru düzgün hatırlamıyorum. Ne zamandan itibaren büyümeye başlıyoruz? Çocukluktan çılgınlığa, çılgınlıktan yetişkinliğe mi geçiyoruz? 29 yaşındayım ne çocuğum ne çılgınım ne de yetişkinim. 29 yaşımdayım çok yorgunum ve maalesef yorgunluğumun yaşamak gibi bir anlamı yok. Gerçekten herkes altı yaşından itibaren kütüphanelerde kitap okumaya başlarsa toplumlardaki suç oranı sıfıra iner mi? Kitap okumak bizi iyi bir insan yapar mı? Tüm kitaplar veya yazarlar iyi midir? Harçlığını çıkarmak için gazete satan, maddi yetersizlikler yüzünden üniversiteye gidemeyen, 28 yaşında halk kütüphanesinden mezun olan Bradburry 'nin hayatı umut ve ilham verici bir örnek aslında.🤍🍀🥹🎈 "Hiç kimse eşit veya özgür doğmamıştır. Herkes eşit yapılır." "Lanet olsun sana musallat oldu değil mi şu tek yetenekleri başkalarının kendilerini suçlu hissetmesine yol açan o şok olmuş ben senden erdemliyim sessizlikleri?" Aslında çok bilgili olan ve bir zamanlar çok okuduğu anlaşılan Kaptan Beatty düşünme alışkanlığını kaybetmenin bilgiyi kaybetmekten daha tehlikeli olduğunu gösterdi bana. "Gözlerini merakla doldur.' dedi. Ve sanki on saniye sonra ölecekmişsin gibi yaşa." Keşke bazı kitaplar hiç bitmesin ve benim kitap okumak için sonsuz vaktim olsaydı. 🙏 Yazmasam ölürüm ama iyi bir okur olmayı iyi bir yazar olmaya tercih ederim.:)) --- This content belongs to İnci Gençlik Dergisi (Pearl Youth Society). Free to read; please cite the source when quoting: https://www.pearlyouthsociety.com/forum/fahrenheit-451-ray-bradburry-93nd3